top of page

MANAGEMENTUL CAZURILOR DE VIOLENȚĂ

​​

➲ Faptele de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoţională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât şi orice alte activităţi sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari şi a personalului din învăţământ, sunt gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar (aprobată prin ordinul de ministru nr.6.235/2023).​

METODA DE SESIZARE CONFIDENȚIALĂ A SUSPICIUNILOR ȘI CAZURILOR DE VIOLENȚĂ LA NIVELUL UNITĂȚII DE INVĂȚĂMÂNT

➲ La nivelul Liceului cu Program Sportiv ,,Nicolae Rotaru” județul Constanța elevii și părinții/ reprezentanții legali pot raporta suspiciunile și cazurile de violență oricărui membru al personalului unității de învățământ.
Personalul unității, elevul, părintele/reprezentantul legal care are suspiciuni privind o situație de violență asupra beneficiarilor primari sau personalului Liceului cu Program Sportiv ,,Nicolae Rotaru” județul Constanța este obligat să acționeze în acord cu
Procedura de management a cazurilor de violență, aprobată prin ordin al ministrului educației.

 

➲ În scopul prevenirii actelor de de violență, bullying, cyberbullying la nivelul unității de învățământ se implementează obligatoriu un mecanism de sesizare anonimă a suspiciunilor și a faptelor de violență, bullying, cyberbullying conformitate cu prevederile art. 65 alin. (4) lit. b) și c) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.


➲ Elevii care sunt victime ale unor situații de violență, bullying, cyberbullying și părinții acestora pot sesiza în mod confidențial personalul unității de învățământ prin următoarele modalități :
• prin e-mail la adresa unității
sesizareanonima@lpsconstanta.ro , cât și prin adresarea directă a unei sesizări scrise conducerii unității de învățământ sau prin fișa de identificare a violenței psihologice – bullying în mediul școlar
• prin intermediul unei cutii amplasate în holul principal al școlii (
Sugestii, Reclamații, Sesizări fapte de violență, Sesizări încălcări ale codului de etică).


➲ Vă reamintim că depunerea repetată și nefondată a petițiilor și reclamațiilor privind cazuri de violență sau abuz în școală poate să atragă consecințe negative. Folosirea abuzivă a acestui mecanism poate afecta capacitatea școlii de a gestiona în mod eficient problemele reale și poate conduce la diluarea importanței reclamațiilor legitime.
Vă încurajăm să utilizați acest proces responsabil și să depuneți petiții și reclamații doar în cazurile în care există motive întemeiate.

 

Director,
Prof. Ganera Cătălin

bottom of page